29 Березня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

14 серпня – День Західного Бугу

Поблизу села Верхобуж Золочівського району Львівської області на висоті 320 м над рівнем моря бере свій початок одна з найкрасивіших річок України – Західний Буг.

Сьогодні, 14 серпня, ми відзначаємо День Західного Бугу і вкотре дивуємося, як одна звичайнісінька річка могла увібрати в себе стільки цікавих та унікальних фактів.

Назва річки походить від назви східнослов’янського племені «бужани», що проживало на території західноукраїнських земель упродовж VIII-XI століть. А в самому корені слова закладено значення «вигинати, закручувати», що й не дивно, зважаючи на особливості гідроландшафту цієї річки.

Західний Буг – транскордонна річка. Майже по всій своїй протяжності вона розділяє кордони трьох держав – України, Польщі та Білорусі.

Починається повноводним потоком, і є однією з небагатьох українських річок, що несуть свої води не в Чорне море, а у Балтійське.

А найбільшим водокористувачем в басейні є місто Львів. Ще кілька цікавих цифр про водокористування у басейні річки Західний Буг у інфографіці.

Ми вітаємо водну й екологічну спільноту Україниіз Днем Західного Бугу. Закликаємо усіх дбати про чистоту річки й оберігати її. Адже, ми усі разом працюємо на спільний результат – збереження первозданної унікальної природи для майбутніх поколінь.