19 Квітня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

Всесвітній день річок Що це за день?

Річки — це ніби артерії, без яких не може функціонувати живий організм Землі. Річкова біосфера має найвищий рівень біорізноманіття, але за останні 50 років прісноводні рослини й тварини втратили 80% популяції, яка скорочуються вдвічі швидше, ніж популяція морських видів. Греблі, надмірний водозабір та забруднення річкової води, а також кліматичні зміни — все це загрожує здоров’ю і взагалі існуванню річок на нашій планеті. Щоб підкреслити цінність рік, привернути увагу людства до їхніх проблем і сприяти природоохоронним діям, засновано спеціальне свято — Всесвітній день річок, який  щороку відзначається в останню неділю вересня. У 2022 році ця подія припадає на 25 вересня.

Ріки, подаровані людству природою, спершу були кришталево чистими, але протягом століть забруднювалися неочищеними стічними водами, що призводило до епідемій інфекційних хвороб, таких як холера та черевний тиф. Але початок справді масштабному забрудненню поклала індустріальна революція, коли фабрики і заводи почали зливати в річки промислові стоки. На сьогодні, за даними ЮНЕСКО, до 70% стоків підприємств у країнах, що розвиваються, не піддаються жодному очищенню перед потраплянням до річкових вод.

Річки світу кардинально змінилися і внаслідок будівництва гребель, при цьому не на краще. Природна річка є динамічною, вона постійно змінюється — розмиває своє русло, знаходить нове, виходить з берегів, підсихає в посушливий сезон, проте має дієву систему саморегуляції, яка не дозволяє їй загинути. Перегороджені греблею річки вже не регулюють себе самі — споруда не допускає сезонних перепадів, затримує намул, змінює хімічний склад води та її температуру і зрештою призводить до деградації як самої ріки, так і прибережних лугів, боліт і лісів.

Річки, як і раніше, мають особливе значення для цивілізації, бо дефіцит прісної води вже відчувають майже 3 мільярди людей на планеті. Чистої води в ріках стає дедалі менше — головним чином через забруднення та кліматичні зміни. Крім фізичної нестачі води в деяких регіонах, буває ще й економічна, яка означає, що уряди не справляються з належним управлінням прісноводними ресурсами.

Недбала експлуатація річок людьми створює численні проблеми. Для річкового судноплавства часто штучно поглиблюють русло, що призводить до зниження рівня ґрунтових вод та проблем з сільськогосподарськими угіддями. Крім того, системи шлюзів та судноплавних дамб серйозно порушують екосистеми річок.

Не менш загрозливим є забруднення води — пестициди, гербіциди, фосфати та нітрати з полів роблять воду токсичною, в ній розмножуються певні види водоростей, знижується вміст кисню, і в результаті гинуть прісноводні рослини та риби. Недостатньо очищені каналізаційні та промислові стоки теж руйнують нормальну біологічну функцію річок, додаючи у воду всі можливі хімічні речовини й сполуки.

Зважаючи на загрозливість ситуації, Всесвітній день річок є надзвичайно важливою подією, яка водночас підвищує інформованість суспільства щодо проблеми та спонукає кожну свідому людину задуматися про її особистий внесок у захист наших прісноводних артерій.