20 Квітня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

Година Землі – 2023

Година Землі — міжнародна подія, яка традиційно відбувається весною в останній суботній день березня. У період з 20:30 до 21:30 з урахуванням місцевого часу учасники акції добровільновідключають світло та електротехнічні прилади в знак підтримки розумного відношення до природи, її ресурсів. Ціль акції Година Землі ховається не в економії електроенергії, як може здатися на перший погляд. Короткий проміжок занадто малий для помітного збереження енергії в масштабах світу. Відключення символічно показує єдність людей у   захисті природи.

Учасниками заходу виступають як приватні особи, так і державні, громадські, приватні підприємства. На годину жителі виключають світло в квартирах, організації відключають підсвітку пам’яток, будівель, мостів.

Ідея акції по відключенню електроенергії з’явилася у відділенні фонду захисту дикої природи (WWF Австралії). Ініціатори в 2004 році виступили з пропозицією звернути увагу австралійців на негативні кліматичні зміни. Розроблена концепція отримала назву «Велике клацання». У першій акції, проведеній в 2005 році брали участь більше двох мільйонів жителів Сіднея, 2100 організацій. У наступному році назву змінили, щоб перенести акцент із простого виключення світла до глобальних проблем планети. «Година Землі» отримала міжнародний статус, у 2008 році до проведення акції приєдналися 35 держав світу, понад чотири сотні міст, понад сотні мільйонів людей. Екологічну ініціативу підтримали жителі різних країн, так як кліматичні зміни торкнулися всіх народів.

Щороку Годину Землі присвячують новій темі, яку висвітлюють у пресі, обговорюють на громадських та освітніх заходах. Акцію активно підтримує молодь різних країн, яка замислюється, що на неї чекає в майбутньому. Одна з актуальних тем останніх років – відкритість екологічної інформації, оперативність та точність. В даний час кліматичні зміни, проблеми забруднень води, повітря відбиваються на якості життя кожної людини.

А чи знали ви?
Знак «+» на логотипі «Години Землі» символізує, що кампанія триває не більше 60 хвилин.
Заохочуйте друзів більше дізнаватися про Землю та сталі звички.