19 Квітня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

Водокористування в межах басейнів річок Західного Бугу та Сяну

За даними державної звітності про використання води за формою № 2 ТП-водгосп (річна) «Звіт про використання води» у 2022 р. забір води з природних водних об’єктів в межах української частини басейну р. Вісли становив 74,0 млн м3. У т. ч. 89,5 % води було відібрано з підземних водоносних горизонтів, 10,5 % – з поверхневих водних об’єктів (річок, озер тощо).

Найбільша кількість води використовується для потреб комунального господарства, а також для індивідуального водопостачання приватних домогосподарств. Значно менше води забрано для потреб промисловості та сільського господарства (у т.ч. для рибогосподарських потреб).

Найбільшими споживачами підземної води в українській частині басейну р. Вісли є такі підприємства:

  • ЛМКП «Львівводоканал»
  • КП «Червоноградводоканал»
  • КП «Нововолинськводоканал»
  • КП «Новояворівськводоканал»
  • МКП «Сокальводоканал».

Найбільшу кількість поверхневої води використовують підприємства рибогосподарської галузі (зокрема, ПСГП П.Г. Сарабуни «Павлівська риба», ФГ «Аква, ТОВ «Якимів Фіш» та ін.)

Порівняно з 2021 р., в межах української частини басейну р. Вісли суттєво знизилися обсяги забору води промисловими підприємствами, меншою мірою – підприємствами комунальної галузі; підвищилися обсяги забору води для сільськогосподарських потреб, зокрема – для наповнення рибогосподарських ставів.