23 Квітня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

Водовідведення в межах басейнів річок Західного Бугу та Сяну

        За даними державної звітності про використання води за формою № 2 ТП-водгосп (річна) «Звіт про використання води» у 2022 р. загальний обсяг водовідведення стічних вод складав 141,0 млн м 3 . У т. ч. 121,2 млн м 3 (86 %) стічних вод скинуто у поверхневі водні об’єкти.
        Найбільший обсяг стічної води, відведеної у 2022 р. в поверхневі водні об’єкти басейнів річок Західного Бугу та Сяну, припадає на ЛМКП «Львівводоканал» (86 % стоків). Зі стоками м. Львова в українську частину басейну р. Вісли надійшло близько 90 % органічних речовин, 83 % азоту амонійного, 94 % нітратів, 97 % нітритів, 88 % фосфатів, 92 % СПАР, близько 100 % важких металів.
       Значно менший обсяг води скидають інші комунальними підприємствами:
 КП «Червоноградводоканал» (2,9 %)
 КП «Нововолинськводоканал» (2,5 %)
 КП «Новояворівськводоканал» (0,8 %)
 МКП «Сокальводоканал» (0,7 %)
 КП «Володимирводоканал» Володимирської міської ради (0,7%) тощо.
      Загалом стічні води комунальних підприємств складають 95 % усіхстоків скинутих в поверхневі водні об’єкти. При цьому ставки риборозведення скидають 1,5 % стоків, шахти – 1,6 %, промислові підприємства – менше 1 %.
      90 % відведених стічних вод характеризуються як «забруднені», 6 %- нормативно очищені на очисних спорудах біологічної чи механічної очистки, 4 % – як «нормативно чисті».
      Шахтні води та зворотні води зі ставів риборозведення здебільшого характеризуються як «нормативно чисті».
      Порівняно з 2021 р. загальний обсяг водовідведення знизився на 3 %, у т.ч. у поверхневі водні об’єкти – на 6 %. Водночас підвищилася частка забруднених стоків і, відповідно, знизилася частка нормативно очищених та нормативно чистих вод. Порівняно з 2021 р. знизився обсяг скидів ЛМКП «Львівводоканал», у т.ч. скиди органічних та біогенних забруднюючих речовин.
      Цікаво, що обсяг скиду стічних вод в українській частині басейну р. Вісли майже вдвічі перевищує обсяг забору води на цій території. Дисбаланс між обсягами забору та відведення води зумовлений використанням води, відібраної на території басейну Дністра, для водопостачання м. Львова і подальшим відведенням очищених стічних вод у р. Полтву, притоку р. Західний Буг.