7 Жовтня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

Всесвітній день без поліетилену!

Поліетилен довго та токсично (на мікропластик) розкладається в
ґрунті десятки років. Частину пакетів викидають практично після
використання, тобто протягом кількох хвилин, рідше — через кілька
годин/днів, ще рідше одноразові поліетиленові пакети використовують
повторно. У будь-якому випадку, вони стають небезпечними для
екосередовища відходами, які довго розкладаються.

5 найдоступніших аналогів в Україні:
1. Найчастіше екологічним синонімом поліетиленових пакетів є еко-
торбинки. Варіацій яких десятки: з бавовни, льону, плащівки, сітки, еко-
шкіри, спанбонду (поліпропіленове полотно, яке створюють з розплавленого
полімеру), брезенту тощо. Менш популярними є мішечки з бамбукової та
конопляної тканини, проте і такі можна знайти.
2. Багаторазові скляні та металеві контейнери.
Плануючи купувати м’ясо, рибу, морепродукти чи “густіші”
молокопродукти, наприклад твердий та домашній сир, візьміть з собою
кілька багаторазових контейнерів. Але обов’язково завчасно попередьте про
це продавця!
3. Паперові (крафтові) пакети.  В Україні цей вид упакування можна
зустріти у м’ясних відділах, пекарнях, крамницях з крупами та горішками і
кафе в форматі їжі to go. Також, цупкіші та більші пакети можна
використовувати кілька разів, адже вони місткі, зручні та естетичніші, ніж
аналогічні поліетиленові і розкладаються у рази швидше.
На жаль, крафтові пакети не переробляються, адже папір вбирає у себе жир
та вологу, від чого стає непридатний для вторинної переробки. Обираючи
одноразові паперові пакети краще купувати їх без різноманітних вставок, бо
з ним пакети уже не вважають екоальтернативою.
Проте серед крафтових пакетів можна натрапити на дой-паки, тобто
багаторазове упакування з прозорим ”вікном”. Така упаковка буває різної
якості та розміру, відповідно до товщини та складу залежить як довго її
можна використовувати повторно.
4. Скляні та алюмінієві багаторазові бутлі для молока та олії на розлив у
крамницях. Також не варто забувати про скляні банки (слоїки) у яких можна
приносити додому сметану та різноманітні молочні продукти, ягоди, дрібні
фрукти та овочі, гриби тощо.
5. Відсутність тари, як такої. Фрукти та овочі можна важити та купувати
без пакетів. Часто у супермаркетах можна зустріти, як чи то покупці, чи то
продавці кладуть у одноразові пакети консервні бляшанки з кукурудзою чи
шоколадку. Не будьте, як вони, будьте свідомими, завжди носіть з собою еко-
торби!
Як привчити себе уникати непотрібного пластику в побутових
покупках:

  •  Завжди майте при собі багаторазові торбинки: маленькі для круп та
    насіння, середні для овочів і фруктів та великі, тобто, шопери аби комфортно
    донести покупки додому.
  •  Якщо необхідно придбати щось в обгортці, то обирайте категорії
    пластику які можна переробити або альтернативу йому: папір, скло, воскові
    серветки, упакування з целюлози, крохмалю тощо.
  •  Обирайте їжу та інші товари у тарі, які можна повторно
    використовувати: оселедець у пластикових міцних відерках, чай у
    металевих коробках, варення у скляних банках тощо.
  • Купіть екочашку для чаю/кави, адже звичайні паперові стаканчики
    розкладаються далеко не так швидко, як папір. Вони містять багато
    синтетичних матеріалів: внутрішні стінки стаканчика покриті
    поліетиленовою плівкою, за рахунок чого вони і є водостійкими. На сьогодні,
    можна знайти екочашку з пластику, скла чи бамбуку. Також популярні
    термочашки, які є компактнішим, та дуже часто, красивішим аналогом
    термосу.
  •  Скажіть “ні” продукції на один раз. Тобто, намагайтеся не купувати
    одноразові товари: пластиковий посуд, серветки, станки для гоління, ручки,
    натомість краще купити трішки дорожчу, проте якіснішу та довготривалішу
    у використанні річ.