5 Травня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

Водні асоціації зі Швеції, Польщі та України об’єднують зусилля для вирішення нагальних викликів управління водними ресурсами річкового басейну Балтійського моря

Водні асоціації зі Швеції, Польщі та України об’єднують зусилля для вирішення нагальних викликів управління водними ресурсами річкового басейну Балтійського моря

В рамках проекту “CLEAN BALTIC SOURCE – Очищення стічних вод у Львівській та Волинській областях” буде проведено 5 одноденних семінарів для представників громад, що належать до річкового басейну Вісли. Річка Вісла в Україні представлена двома притоками: Західний Буг та Сян.

Незважаючи на відносно невелику частку України в басейні річки Вісла (лише 6,5%), тривожні 90% її водних об’єктів знаходяться під ризиком недосягнення “доброго” стану. Місто Львів, де знаходиться найбільші в регіоні очисні споруди, визначено як одну з гарячих точок HELCOM. Тривожна статистика 2021 року показала, що 88% стічних вод, які скидаються в басейн річки Вісла на території України, очищаються неналежним чином. Водопостачання нижніх за течією регіонів Польщі залежить від цієї річки, тому належне управління стічними водами є надзвичайно важливим.

У басейнах річок Західний Бугу та Сян в Україні розташовано 53 громади з майже 1,5 мільйонами жителів. Проте лише 25 із цих громад підключені до мереж водопостачання і мають очисні споруди, багато з яких потребують реконструкції чи модернізації. Проект спрямований на прискорення виконання спільного завдання покращення екологічного стану водних об’єктів у регіоні, зокрема в Україні, де неналежне очищення стічних вод становить значну екологічну загрозу. Покращення екологічного стану басейну річки Вісла і, відповідно, Балтійського моря є центром нової міжнародної співпраці в регіоні.

Проект Clean Baltic Source має на меті зменшити потрапляння органічних, біогенних і небезпечних речовин до Балтійського моря шляхом покращення системи управління очисними спорудами в басейні річки Вісла в Україні, використовуючи досвід Швеції та Польщі. Партнерство було засновано на необхідності підтримувати надійну роботу водопостачання та водоочищення у регіоні Балтійського моря. Основними заінтересованими сторонами запропонованої проектної діяльності є ті, хто безпосередньо працює у водному секторі на місцевому та регіональному рівнях, визначаючи технічні та операційні аспекти водопостачання та очищення стічних вод, а також структуру підтримки політики регіонального розвитку в усіх трьох країнах-партнерах.

У рамках семінарів, проект пропонує можливості для створення транскордонної професійної мережі та напрацювання майбутніх проектів різного масштабу та складності, які будуть цікавими для всіх залучених українських громад та європейських партнерів.  

5 одноденних семінарів за участі експертів з Швеції, Польщі та України мають на меті допомогти громадам зменшувати забруднення басейну річок Західний Буг та Сян на території України:

2.11.2023  Політика ЄС щодо управління річковими басейнами. Природо-орієнтовані рішення (Nature Based Solutions) та управління ризиками затоплень

23.11.2023  Технічні рішення для модернізації та ефективні моделі управління для підприємств що займаються очищенням стоків

14.12.2023  Пошук фінансування для проектів покращення стану річкового басейну Західного Бугу та Сяну

25.01.2024  План управління річковим басейном Вісли  та особливості управління водами в Польщі та Швеції

22.02.2024  Практична підготовка проектів та ознайомчий візит на каналізаційно-очисні споруди Львова

Для участі у семінарах необхідно заповнити форму: https://forms.gle/sbvFNKeaDkWynhuP7

Враховуючи статус України-кандидата на членство в ЄС та її зобов’язання імплементувати такі директиви, як Рамкова водна директива та Директива щодо очищення міських стічних вод, необхідність транснаціонального співробітництва стає очевидною. Цей проект має на меті надати місцевим зацікавленим сторонам в Україні знання та досвід, необхідні для ефективного очищення стічних вод. переймаючи досвід Швеції та Польщі, які модернізували свою інфраструктуру, Україна може зробити крок вперед і не повторити помилок інших країн ЄС.

Крім того, транскордонний характер управління екосистемою Балтійського моря підкреслює важливість співпраці для прискорення прогресу в досягненні “доброго”стану води в басейні річки Вісли. Цей проект спрямований на використання транснаціональних знань і досвіду для ефективного вирішення проблем якості води в регіоні Балтійського моря.

Семінари реалізуються в межах проекту CLEAN BALTIC SOURCE, що фінансується урядом Швеції через Swedish Institute. З української сторони проект реалізують у партнерстві: Обласна асоціація місцевих рад “Ради Львівщини”, Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, Львівська міська рада, Центр Регіональний Розвиток (ЦРР) агенції економічного розвитку PPV.

Запуск цього міжнародного проекту означає зобов’язання вирішити важливі проблеми управління стічними водами басейну річки Вісла. Використовуючи досвід Швеції та Польщі, Україна може прокласти шлях до практики сталого управління водними ресурсами, що принесе користь навколишньому середовищу, місцевим громадам і всьому регіону Балтійського моря. Ці спільні зусилля є прикладом потужності транснаціональної співпраці у вирішенні складних екологічних проблем.

З питань ЗМІ та додатковою інформацією звертайтеся:

0 (97) 315 45 37 – Олена Новожилова, обласна асоціація місцевих рад “Ради Львівщини”