2 Травня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

18 квітня 2024 року у Львівській області відбулося виїзне засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування, присвячене питанню забруднення транскордонної річки Західний Буг (притока річки Вісла).

Захід відбувся під головуванням Олега Бондаренка, Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування, за участі представників Державного агентства водних ресурсів України, Львівської облдержадміністрації, БУВР Західного Бугу та Сяну, Львівської міської ради, Державної екологічної інспекції, ЛМКП «Львівводоканал», членів басейнової ради річок Західного Бугу та Сяну.

Основна увага в обговоренні приділялась питанням:
– Якості поверхневих вод транскордонного басейну річки Західний Буг (притока річки Вісла) за результатами державного моніторингу
– Розробки Плану управління річковим басейном Вісли
– Реконструкції очисних споруд у Львівській області, особливо модернізації очисних споруд міста Львова
– Пропозиціям щодо внесення змін до законодавства стосовно поводження із стічними водами та умовами функціонуванням локальних очисних споруд/герметичних вигрібних ям

Під час виїзного засідання учасники ознайомилися з роботою очисних споруд ЛМКП “Львівводоканал”, який являється найбільшим забруднювачем басейну Західного Бугу, також оглянули першу чергу реконструйованих очисних споруд міста Пустомити.

Представники ЛКП «Зелене місто» ознайомили учасників наради з процесом очистки інфільтрату та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, на якому проєктом передбачається виконати рекультивацію порушених земель на всій площі полігону твердих відходів м. Львова та відновити прилеглі ділянки. За результатами колишнє сміттєзвалище в с. Великі Грибовичі буде виглядати як великий сквер.

Крім того, учасники висадили дерева в рамках еко-акції «Шевченко єднає Україну». Захід передбачає висадження дубів у різних куточках країни. Ця ініціатива є частиною програми Президента України “Зелена країна” та має на меті підтримку збереження природи в Україні.

На завершення засідання відбулось обговорення за результатами розгляду питання порядку денного.