5 Травня, 2024

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну

У м.Регенсбург відбулась Міжнародна конференція “Екологічні дослідження між Україною та Баварією – зустріч, співпраця та відновлення”

13-14 листопада у м.Регенсбург (Німеччина) відбулась Міжнародна конференція “Екологічні дослідження між Україною та Баварією – зустріч, співпраця та відновлення”.
Метою заходу було налагодження співпраці між науковцями України та Німеччини у сфері охорони навколишнього середовища.

Основними темами семінару були:
– управління відходами та циркулярна економіка;
–  сучасна гідромеліоративна служба та досягнення екологічної рівноваги;
– управління водними ресурсами;
– Natura 2000 та Смарагдова мережа, як інструменти збереження та відновлення біорізноманіття;
– зелена енергетика та кліматична стійкість.

Зустріч українських та німецьких науковців проводилась для поглиблення співпраці у дослідженні екологічних проблем та започаткування нових проєктів співпраці між установами України та Федеративної Республіки Німеччина. Особлива увага під час роботи секцій приділялась розробці проєктів, які вирішують проблеми, пов’язані з післявоєнним відновленням України, включаючи необхідність врахування вимог директив Європейського Союзу.

Під час дискусій велика увага була приділена проблемам стічних вод від комунальних підприємств та ревіталізації малих річок. Ці питання актуальні і для суббасейнів річок Західного Бугу та Сяну.

Представники Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну (Львів) спільно з Київським політехнічним інститутом імені Ігоря Сікорського (Київ), Національним університетом водного господарства та природокористування (Рівне), Східнобаварським технічним університетом (OTH) (Регенсбург, Німеччина), Університетом прикладних наук (Хоф, Німеччина) Kompetenzzentrum Wasser Berlin gGmbH (Берлін, Німеччина) та Амберг-Вайденського університету прикладних наук (Німеччина) обговорили майбутню співпрацю, що має на меті передачу досвіду Німеччини у сфері управління водними ресурсами шляхом організації семінарів для всіх стейкхолдерів території річкового басейну, розробки та реалізації навчальних програм для студентів, ознайомчі візити до Німеччини, проведення спільних досліджень та розробку програми подальших заходів, а також пошук міжнародних фондів для реалізації цих заходів.

Захід організовано у співпраці офісу SCIENCE AT RISK (в рамках проекту «Наука під ризиком»), Баварським дослідницьким альянсом BayFOR, Баварським агентством з охорони навколишнього середовища, Лейбніц-Інститутом досліджень Східної та Південно-Східної Європи IOS, Вищою школою досліджень Східної та Південно-Східної Європи, Баварським академічним центром досліджень Центральної, Східної та Південно-Східної Європи BAYHOST та містом Регенсбург.

Висловлюємо вдячність всім організаторам конференції за ефективне налагодження комунікацій з організаціями з Німеччини для створення актуальних робочих колаборацій і конструктивної співпраці.